Οι συμβουλές μας

 

Καλαντζόπουλος Κωνσταντίνος  (μηχανολόγος – μηχανικός)

 

Μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας στις πίστες, αποφασίσαμε να σου δώσουμε μερικές επιπλέον συμβουλές ώστε να απολαύσεις καλύτερα τα track days:

-Την προηγούμενη ημέρα κοιμήσου καλά. Μέσα στην πίστα θα χρειαστείς όλες σου τις δυνάμεις, πνευματικές και σωματικές.

-Την προηγούμενη ημέρα φρόντισε να έχεις φάει καλά και να έχεις πιει πολλά υγρά. Το πρωί φρόντισε επίσης να φας ένα καλό πρωινό με πολλά υγρά.

-Έλεγξε από την προηγουμένη τον εξοπλισμό σου.

-Έλεγξε προσωπικά ότι η μοτοσικλέτα σου είναι σε καλή κατάσταση. Εσύ θα την οδηγήσεις, όχι ο μηχανικός σου… (στο εξωτερικό υπάρχουν συνεργεία που έχουν συγκεκριμένη διαδικασία προετοιμασίας για track days!).

-Τα ελαστικά πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση!

-Ξεκίνα χαλαρά και ανέβασε σταδιακά ρυθμό.

-Μην φοβάσαι να ρωτάς τους πιο έμπειρους αναβάτες για απορίες που έχεις. Όλοι είχαμε τις ίδιες απορίες όταν ξεκινούσαμε.

-Το πρωί βοηθά να έχεις κάνει διατάσεις (να τεντώσεις τους μύες σου) και γενικά να φροντίσεις να είσαι χαλαρός.

-Εάν οδηγώντας νιώσεις να χάνεις την συγκέντρωσή σου ή να ζαλίζεσαι είναι πιθανό να έχεις πάθει αφυδάτωση. Χαμήλωσε ρυθμό και κινήσου αργά προς τα Pits. Δεν έχει νόημα να συνεχίσεις διότι ο οργανισμός σου έχει ήδη εξαντληθεί. Να θυμάσαι ότι πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί από αναβάτες που υπέρβαλλαν στον τομέα αυτό.

-Εάν νιώσεις την όποια αδιαθεσία, προτίμησε να μην μπεις στην πίστα. Δεν είναι το τελευταίο track day του κόσμου…

-Όταν δεν οδηγείς, κάτσε σε σκιερό μέρος, πιες υγρά και ξεκουράσου.

-Εάν κάνεις συχνά track days φρόντισε να αντικαταστήσεις το υγρό του ψυγείου με απεσταγμένο νερό ή με αντιψυκτικό που δεν περιέχει γλυκόλη. Εάν δεν το κάνεις και χυθεί αντιψυκτικό στην πίστα τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γλιστρήματος.

-Καλό είναι να έχεις καλύψει με ταινία τα φώτα της μοτοσικλέτας σου. Πρώτα όμως αφαίρεσε τις λάμπες, ώστε να μην λιώσουν τα πάντα…

-Καλό είναι να καλύψεις με ταινία και το ταχύμετρο. Δεν σου χρειάζεται μέσα στην πίστα… Πιθανότατα δε, θα σε αποσυντονίζει. Ομοίως και οι καθρέπτες.

-Όταν κινείσαι στα pits χρησιμοποίησε μόνο την 1η σχέση και μην ξεπερνάς τα 5km/h (σε πίστες του εξωτερικού αυτό είναι υποχρεωτικό!

 

1.Στους χώρους της πίστας (και στα Pits) δεν κυκλοφορούν άνθρωποι που δεν έχουν συγκεκριμένη δουλειά που έχει εγκριθεί από τους διοργανωτές. Αυτό είναι σημαντικό ακόμη και στα Pits απαγορεύεται να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα άνθρωποι εκτός των ειδικά σηματοδοτημένων χώρων καθώς κυκλοφορούν μοτοσικλέτες που κινούνται με ταχύτητα και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

2.Οταν κινείται μια μοτοσικλέτα, ακόμη και στα Pits, πρέπει ο αναβάτης να φορά κράνος, απαραίτητα.

3.Μέσα στα Pits οι αναβάτες πρέπει να οδηγούν με 1η σχέση στο κιβώτιο και με ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα 5km/h.

4.Επικίνδυνη οδήγηση που εξακριβώνεται από τους κριτές έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του αναβάτη από τους χώρους της πίστας.

5.Αναβάτες που κάνουν χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ μέσα στην πίστα απομακρύνονται.

6.Τα κατοικίδια που υπάρχουν στην πίστα πρέπει όλα να είναι δεμένα και υπό τον έλεγχο των ιδιοκτητών τους.

Close Menu